Fakta

Malerierne er placeret på Kor. Malerierne er dateret til 1150-1175 (1080-1175 Romansk). Malerierne er malet af et ukendt værksted.

Kalkmalerierne

Kalkmalerierne i Gadbjerg Kirke forestiller planteornamentik borter. De ornamentale detaljer viser motiverne ranke og blad.

Kalkmalerierne er meget bevaringsværdige. I kirken er kun bevaret et romansk maleri i vindue på korets nordvæg. Der er forholdsvis få romanske kalkmalerier fra før 1175 i Jylland.

Kalkmalerierne er vurderet som behandlingskrævende. Kalkmaleriet i vinduet på korets nordvæg fremstår i sin fundtilstand med mange skader i kalk- og farvelag samt revnedannelser og pudsskader. Partielt er ført puds og kalk ind over maleriet.

Kirken

Gadbjerg Kirke består af romansk kor og skib, som vist nok er opført gennem en ret lang byggeperiode. Herudover af to gotiske tilbygninger, tårn mod vest og våbenhus mod syd. Kirkens romanske dele er bygget af frådsten og granitkvadre, koret på skråkantsokkel. Det sengotiske tårn er bygget af genanvendte kvadre og munkesten med indbygget hvælv, mens resten af kirken har flade lofter. Det sengotiske våbenhus er ligeledes bygget af munkesten. Kirken står hvidkalket.

Videre læsning

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links