Fakta

Malerierne er placeret i kor og tårn. Malerierne er dateret til 1475-1550 (1475-1550 Sengotik). Malerierne er malet af et ukendt værksted.

Kalkmalerierne

Kalkmalerierne i Gammel Haderslev Kirke forestiller indskrifter og andre personer og figurer. Derudover indeholder kalkmalerierne geometriske borter. De ornamentale detaljer viser motivet sparre.

Kalkmalerierne er bevaringsværdige. Kun to uidentificerede scener og del af ribbedekorationen er bevaret i tårnhvælvet. Kalkmaleriet i apsis er en nymaling af Hjalte Skovgaard fra 1952 og indgår ikke i registreringen.

Kalkmalerierne er vurderet som behandlingskrævende. Maleriet i tårnets vestkappe er kraftigt tilsmudset. Der forekommer enkelte revnedannelser, og ældre ubehandlede reparationer er revnede og misfarvede. Der forekommer afdækningsskader, og der er efterladt sekundære kalklag på maleriets overflade.

Kirken

Gammel Haderslev Kirkes romanske kor og skib er bygget i granitkvadre på hulkantsokkel. Korets østgavl er dog ommuret i gul tegl i 1700-tallet. Koret har gotisk krydshvælv, mens skibet har bjælkeloft. Den spidse korbue er fra gotisk tid. Det ligeledes gotiske vesttårn med samtidigt, ottedelt krydshvælv er opført i munkesten iblandet genanvendte kvadre. Tårnet, der har bredde som skibet, blev i 1900-tallet forhøjet med to stokværk. Et våbenhus vest for tårnet, sakristiet på korets nordside samt apsis i korets østmur er alle fra nyere tid. Apsis har halvkuppelhvælv. Kirken står hvidkalket.

Videre læsning

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links