Apostlen Thomas.

.

Fakta

Malerierne er placeret i hovedskib. Malerierne er dateret til 1653-1653 (1620-1750 Barok). Malerierne er malet af et ukendt værksted.

Kalkmalerierne

Apostlen Thomas.
.

Kalkmalerierne i Vonsbæk Kirke forestiller Thomas (Apostel).

Kalkmalerierne er meget bevaringsværdige. Kirken har tidligere haft de tolv apostle malet på skibets vægge, men kun apostlen Thomas er bevaret. Kalkmaleriet er aftrukket og overført på lærred.

Det aftrukne maleri på skibets nordvæg er i en generelt set tilfredsstillende bevaringstilstand.

Kirken

Vonsbæk Kirkes romanske kor og skib er på en skråkantsokkel af granit bygget i kampesten iblandet flint og med hjørner af granitkvadre. Murene er stærkt omsatte og for en stor del skalmuret i tegl. Korets nuværende krydshvælv er indsat i 1941. Skibet har bræddeloft. Den nuværende spidsbuede korbue er fra gotisk tid. Det sengotiske vesttårn er opført munkesten på skråkantsokkel. Tårnets krydshvælv er næsten samtidigt og et yngre trappehus mod nord er også fra gotisk tid. Det nordvendte våbenhus er sengotisk og overvejende opført i munkesten iblandet genanvendte granitkvadre fra den romanske korbue. Et sydvendt sakristi fra sengotisk tid er opført i munkesten på et enkelt skifte af granitkvadre. Sakristiet har samtidigt krydshvælv. Kirken står hvidkalket.

Videre læsning

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links