Ornamental udsmykning på og langs ribber og langs bue.

.

Fakta

Malerierne er placeret i kor. Malerierne er dateret til 1490-1510 (1475-1550 Sengotik). Malerierne er malet af et ukendt værksted.

Kalkmalerierne

Kalkmalerierne i Oksenvad kirke forestiller topornamenter, geometriske borter og planteornamentik borter. De ornamentale detaljer viser motiverne sparre, blomst (stilistisk), krabbeblad og passerroset.

Kalkmalerierne er bevaringsværdige. Korets hvælv er udsmykket af et værksted, som benytter mange af de samme elementer som Liljeværkstedet.

Kalkmalerierne er vurderet som mulig behandlingskrævende. I korets sydkappe og vestkappe fremstår farve- og kalklag nedbrudte i ribben mellem de to hvælv samt i skjoldbuer, hvilket skyldes aktive salte. Endvidere fremstår malerierne i korhvælvet generelt tilsmudsede, og der er indikationer på fugtskader i hvælvets nordøstre kappedele.

Kirken

Oksenvad kirkes romanske kor med apsis samt skibet er bygget i granitkvadre på dobbelstsokkel af granit. Apsis har halvkuppelhvælv, koret et ottedelt, gotisk hvælv, mens skibet har bevaret træloftet. Det gotiske vesttårn står på skråkantsokkel, med de nederste 5-6 skifter i genanvendte granitkvadre og resten i munkesten, mens der indvendig er brugt kløvet kampesten. Tårnet har samtidigt ottedelt hvælv og et trappehus i syd. Et sydvendt, gotisk våbenhus er fuldstændig ombygget i nyere tid. Kirken står i blank mur.

Videre læsning

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links