Indvielseskors med krabber.

.

Fakta

Malerierne er placeret i kor. Malerierne er dateret til 1475-1525 (1475-1550 Sengotik). Malerierne er malet af et ukendt værksted.

Kalkmalerierne

Indvielseskors med krabber.
.

Kalkmalerierne i Hammelev Kirke forestiller indvielseskors. Derudover indeholder kalkmalerierne planteornamentik borter. De ornamentale detaljer viser motiverne krabbeblad.

Kalkmalerierne er bevaringsværdige. Indvielseskors udsmykket med krabber.

Kalkmalerierne er vurderet som mulig behandlingskrævende. Kalkmalerierne i koret har mindre revner og pudsskader. Sekundære kalklag dækker store dele af malerierne på korets sydvæg og nordvæg.

Kirken

Af den langstrakte kirkes oprindelige romanske kampestensskib står nu kun nordmuren urørt. Det romanske kor blev i anden halvdel af 1400-tallet nedrevet og afløst af en østforlængelse af skibet og et nyt kor i munkesten og genanvendt kampesten. I 1500-tallet fik skibet tillige en forlængelse mod vest i munkesten. Koret har gotisk korbue og krydshvælv. Skibets vestgavl og sydmur blev skalmuret i 1700-tallet. Et sydvendt, middelalderligt våbenhus i munkesten er ligeledes blevet skalmuret. Et sakristi ved korets nordvæg er fra 1903, en tagrytter mod vest senest fra o. 1700. Kirken står hvidkalket.

Videre læsning

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links