Indskrift omgivet af beslagværk.

.

Fakta

Malerierne er placeret i tårn. Malerierne er dateret til 1595-1595 (1550-1630 Renæssance). Malerierne er malet af et ukendt værksted.

Kalkmalerierne

Indskrift.
.

Kalkmalerierne i Houlbjerg Kirke forestiller indskrifter, engle, dyr og vrængefigurer og masker. Derudover indeholder kalkmalerierne andre ornamenter, geometriske borter og planteornamentik borter. De ornamentale detaljer viser motiverne beslagværk og kartouche, blomst (naturalistisk og stilistisk), cirkelslag og bueslag og ranke og blad.

Kalkmalerierne er meget bevaringsværdige. I kirken er kun bevaret ét kalkmaleri, en indskrift omgivet af beslagværk, der fortæller om Manderup Parsbergs renovering af kirken 1582-1595.

Kalkmalerierne er vurderet som mulig behandlingskrævende. På kalkmaleriet på tårnets nordvæg forekommer lyserøde bakterier især på maleriets vestligste del.

Kirken

Houlbjerg Kirke består af romansk skib med et kor, der er en rekonstruktion fra 1890 samt sengotisk vesttårn, gennemgribende ombygget 1582 og 1890. Kor og skib er opført af granitkvadre over skråkantsokkel, mens tårnet er bygget i tegl. Hele kirken står i blank mur.

Videre læsning

Læs mere om kirker i Favrskov Kommune

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links