Marias himmelkroning.

.

Fakta

Malerierne er placeret i kapel. Malerierne er dateret til 1490-1510 (1475-1550 Sengotik). Malerierne er malet af et ukendt værksted.

Kalkmalerierne

Marias himmelkroning formentlig udsmykning til et sidealter.
.

Kalkmalerierne i Mern Kirke forestiller Marias historie og forhistorie, Gud (Vor Herre), Kristus/Jesus (Guds søn) og Maria (Jesu moder). Derudover indeholder kalkmalerierne planteornamentik borter. De ornamentale detaljer viser motiverne frugt og bær, ranke og blad.

Kalkmalerierne er meget bevaringsværdige. I kirkens nordre kapel er en fremstilling af Marias himmelkroning, formentlig en sidealterudsmykning. Den ornamentale udsmykning i skibet samt kapeller er fra nyere tid, hvorfor den ikke indgår i registreringen.

Kalkmaleriet på det nordøstre kapels østvæg er i en generelt set tilfredsstillende bevaringstilstand.

Kirken

Mern Kirkes kor og skib er i senromansk tid opført i munkesten og snart efter forlænget mod vest. I perioden 1510-20 udsattes kirken for omfattende om- og tilbygninger i munkesten. Koret blev udvidet til langhusbygning, mod syd blev tilføjet fire sammenhængende kapeller i hele langhusets længde, mens der mod nord sattes en tilbygning midtfor, hvori munkestenen var iblandet bælter af kridtsten. Ved ombygningen fik langhuset indsat fire, sydkapellerne tre og nordtilbygningen to krydshvælv. Lidt senere end den store ombygning er vesttårnet, der har bredde som langhuset. Tårnets krydshvælv og trappehus er begge samtidige. Kirken står hvidkalket.

Videre læsning

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links