Korbue mod syd. Vildmand i rankeslyng.

.

Fakta

Malerierne er placeret i kor. Malerierne er dateret til 1500-1550 (1475-1550 Sengotik). Malerierne er malet af et ukendt værksted.

Kalkmalerierne

Kalkmalerierne i Sall Kirke forestiller indskrifter, fabelvæsener og fantasivæsener og kirkelige overhoveder. Derudover indeholder kalkmalerierne rankeslyngornamenter. De ornamentale detaljer viser motiverne blomst (naturalistisk), menneske, dyr og væsen, ranke og blad, træ og busk.

Kalkmalerierne er meget bevaringsværdige. Usædvanlig udsmykning i en korbue. Det ikonografiske indhold er svært at tyde, men sammensætningen af en vildmand og et formentlig gammeltestamentlig ypperstepræst er ikke kendt fra andre danske udsmykninger.

Maleriet er i en bevaringsmæssig tilfredsstillende tilstand.

Kirken

Sall Kirke har romansk kor og skib i granitkvadre på skråkantsokkel og med tegl i gavle og gesimser. Murene blev delvist omsat 1873. Samtidigt blev kassettelofterne i kor og skib formentligt også indsat. Vesttårnet er sengotisk og opført i genanvendte kvadre samt munkesten, dog stærkt restaureret 1873, hvor det blev indrettet til forhal. Kirken står over alt med blanke mure.

Videre læsning

Læs mere om kirker i Favrskov Kommune

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links