Fakta

Malerierne er placeret i hovedskib. Malerierne er dateret til 1515-1590 (1475-1550 Sengotik og 1550-1630 Renæssance). Malerierne er malet af et ukendt værksted.

Kalkmalerierne

Kalkmalerierne i Stenløse kirke - Odense Kommune forestiller Djævelen (Satan), Kristus/Jesus (Guds søn), Thomas (Apostel), indskrifter, våbenskjolde og djævle. Derudover indeholder kalkmalerierne andre ornamenter. De ornamentale detaljer viser motiverne blomst (naturalistisk) og ranke og blad.

Kalkmalerierne er meget bevaringsværdige. Usædvanlig Opstandelsesscene, hvor Kristus træder både døden og djævlen under fode. Derudover våbenskjolde, der viser ejere af den nærliggende Volderslev herregård.

Bevaringstilstanden af malerierne i skibets østkappe er tilfredsstillende.

Kirken

Stenløse kirke - Odense Kommune fremstår med romansk kor og skib opført i rå kampesten med hjørnekvadre og samtidig apsis opført i kvadre. I sengotisk tid er vestgavlen nedtaget og genopført i teglsten, og mod vest er opført et tårn med overhvælvet tårnrum. I samme periode er der indbygget hvælv i kor og skib, ligesom den oprindelige korbue er udvidet. Ligeledes sengotisk er våbenhuset mod syd, som er opført i teglsten på en kampestenssyld.

Videre læsning

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links