Maria Magdalene vasker Kristi fødder.

.

Fakta

Malerierne er placeret i tårn. Malerierne er dateret til 1515-1525 (1475-1550 Sengotik). Malerierne er malet af et ukendt værksted.

Kalkmalerierne

Tjener med kande.
.

Kalkmalerierne i Væggerløse Kirke forestiller scener fra det nye testamente, Jesu voksenliv og dagligliv. Malerierne viser Kristus/Jesus (Guds søn), Maria Magdalene (Jesu ledsager) og Simon (Farisær). Derudover indeholder kalkmalerierne topornamenter, strøornamenter og planteornamentik borter. De ornamentale detaljer viser motiverne blomst (naturalistisk) og stjerne.

Kalkmalerierne er bevaringsværdige. I litteraturen er motivet tidligere betegnet som Kristus i Emmaus, men da der ligger en person delvis foran og under bordet, sandsynligvis Maria Magdalene, der vasker Kristi fødder, er det mere sandsynligt, at det er denne scene. Motivet gengiver en meget tidstypisk bordscene, hvor borddækning viser samtidens spisevaner og betjening ved herskabsborde. Tjenerne er iklædt samtidens modedragter.

Maleriet i tårnhvælv er i en tilfredsstillende bevaringstilstand. Saltskadede områder bør dog holdes under observation, selvom skaderne tilsyneladende ikke er aktive.

Kirken

Væggerløse Kirke er stærkt præget af en restaurering fra 1861. Bygningen har romansk kor (oprindelig med apsis) og skib opført i munkesten. Korets nuværende østgavl og apsis er opført i gule mursten i 1861, og også korbuen er moderne. Det gotiske vesttårn er opført i munkesten og har samtidigt hvælv i tårnrummet samt et muret trappehus fra 1861 på vestsiden. Våbenhuset mod syd er opført 1861 eller 1862 som afløser for et ældre i bindingsværk.

Videre læsning

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links