Korsbæringen.
.

Fakta

Malerierne er placeret i kor og hovedskib. Malerierne er dateret til 1530-1560 (1475-1550 Sengotik). Malerierne er malet af Torumværkstedet (o. 1530-1560).

Kalkmalerierne

Kalkmalerierne i Vester Hornum Kirke forestiller scener fra det nye testamente, Kristi lidelse, død og opstandelse og dagligliv. Malerierne viser Kristus/Jesus (Guds søn), Pilatus (Statholder), Johannes (Apostel), Maria (Jesu moder) og Simon af Kyrene (Kristi korsbæring).

Kalkmalerierne er bevaringsværdige. De to fragmenter på hhv. korets nordvæg og triumfvæggen fortæller, at både kor og triumfvæg – måske også andre vægpartier – har været udsmykket af Torumværkstedet.

Malerierne på korvæg og triumfvæg er i en tilfredsstillende bevaringstilstand. Korvæggens maleri fremstår dog noget mørk, hvilket kan skyldes ældre tilsodning, som ikke har kunnet fjernes ved senere restaureringer.

Kirken

Romansk kor og skib er opført i granitkvadre på skråkantsokkel. Det sengotiske våbenhus er nordvendt og af munkesten med genanvendte granitkvadre. Vesttårnet er bygget i 1943 og anvendes som våbenhus. Kirken har over alt flade lofter. Kvadermurværket står i blank mur, mens resten er hvidkalket.

Videre læsning

Læs mere om kirker i Vesthimmerlands Kommune

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links