Helsingørmotorvejen i luftperspektiv tæt ved afkørsel 7, Kokkedal, hvor det karakteristiske Cirkelhuset, tegnet af Poul Cadovius, blev opført i begyndelsen af 1960’erne.

.

Opførelsen af De Brønsholmdalske Fabrikker var noget af det første byggeri i Kokkedal. Kun få bygninger er bevaret, herunder direktørboligen fra 1803, der er i klassicistisk stil med gulpudsede facader, trekantsfronton og rødt halvvalmet tegltag. Direktørboligen huser i dag Medborgerhuset Egedal. Ved området ligger også den nyere Egedal Kirke fra 1990 tegnet af arkitekterne Fogh og Følner.

Udbygningen af Kokkedal tog for alvor fart fra 1960’erne, og området er kendetegnet ved etagebyggeri, parcelhuse og tæt-lav bebyggelse med centralt placerede skoler og rekreative områder, der forbindes af cykel- og gangstier. Jellerødparken fra 1953 er med sit enkle formsprog et udtryk for den lidt sene funktionalisme. Bebyggelsen er i gule tegl med lav taghældning og få, sprosseløse vinduer. Holmegårdsskolen og Egedalsskolen er begge tegnet af arkitektfirmaet Skaarup & Jespersen i årene 1972‑79 og er med deres lave bebyggelser om flere gårdrum kendetegnende for perioden. Et eksempel på et etagebyggeri i beton er det almennyttige Egedalsvænge fra 1973.

I Kokkedal ligger kommunens rådhus. Bygningen er tegnet af Palle Leif Hansens Tegnestue 1988‑89 og kaldes Flyglet grundet sin form. Ved siden af rådhuset ligger Cirkelhuset, der med sin karakteristiske cirkulære form og mange smalle gårdhaver er tegnet af Poul Cadovius. Bygningen huser i dag erhverv samt Nordsjællands Grundskole og Gymnasium, men var oprindelig tænkt som permanent udstillingsvindue for dansk industri.

Videre læsning

Læs mere om Kokkedal

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om By- og landskabsarkitektur

Eksterne links