4311-212-1 oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Sønderborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
4311212
Sted- og lokalitetsnummer
230208-89
Anlæg
Krigergrav, Nyere tid (dateret 1661 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 4311:212 Dansk mindesmærke fra 1848-51. Søjle af poleret granit med kapitæl og sokkel, hvilende på et 3 trins cirkulært fodstykke af granit. På søjlen er påsat et hvidt marmorkors. Søjlen er 3,8 m høj og har ca.0,5 m diam. Fodstykkets diam er ca.2 m. Trappetrinene er ca.17 cm høje. Beskrivelse anlæg: Monumentet indgår i et større anlæg, omgivet af høj hæk og med kantbrolægning foran. Søjlens facade vender mod syd, og der er plantet blomster foran. Anlægget er velholdt. Indskrift: Versaler, forgyldte, indhuggede. DENNE STEN SATTE DET DANSKE FOLK OVER TROFASTE SØNNER DØDE FOR FÆDRELANDET I AARENE 1849-50-51 På soklen: GUDS FRED VÆRE MED EDER Beliggenhed: Monumentet står på Sønderborg Vestre Kirkegård ved hovedindgangen. *** Historik *** Mindestenen blev indviet den 31. juli 1854.

Undersøgelseshistorie

2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterKrigergrav
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum SønderjyllandFortidsmindet blev fundet.
2014
Museal besigtigelse - Haderslev MuseumBesigtigelse på Skt. Marie Kirkes kirkegård for at stedfæste de fredede krigergrave.

Krigergrav

Krigergrave er gravsteder over faldne soldater. Oftest er krigergravene sat over soldater, der faldt i kamp. I visse tilfælde har det ikke været muligt at foretage begravelse af den faldne soldat, som kan være faldet langt fra landets grænser, og derfor findes der på flere kirkegårde mindesteder over soldater, som er gravlagt langt fra hjemegnen. Krigergravene er oftest rejst over danske soldater, men kan også være sat over soldater fra fjendens side. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links