mindesmærket set fra vest
.
tavle på mindesmærkets bagside
.
stele i toppen af mindesmærke set fra vest
.

Faktaboks

Kommune
Kolding Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
35089
Sted- og lokalitetsnummer
190109-118
Anlæg
Krigergrav, Nyere tid (dateret 1848 e.Kr. - 1874 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 3508:9 Krigergrav. Gravstedet er ca. 450 x 650 cm stort, hvor der er opsat en flagstang og en mindesten. I midten er opsat en pyramideformet gravsten med en højde på 148 cm, og størst bredde på 165 cm. Gravstenen er 30 cm dyb. Den nederste del af gravmindet er opført af marksten, og på forsiden er indsat en marmortavle med følgende sortmalede inskription: NIELS LARSEN AF 6. DRAGONREGIMENT f. I HJULBY V. NYBORG, FALDT FOR FÆDRELANDET DEN 12. JULI 1848. På bagsiden er ligeledes indsat en marmortavle med følgende sortmalede indskrift: DETTE MINDE ER REIST AF BEBOERE I VAMRUP SOGN DEN 12. JULI 1874 Øverst på gravstenen står en støbt dobbeltplade i cement, hvorpå der er opstillet en 86 cm høj rundbuet stele i grå sten. På stelens forside ses en sølvfarvet sabel og et sølvfarvet gevær, over dem en guldmalet militær-hjelm. Øverst på stelen ses et lille cementkors udformet som træstammer.

Undersøgelseshistorie

2017
Diverse sagsbehandling - Museum SønderjyllandAfventer data
2017
Museal besigtigelse - Haderslev MuseumBesigtigelse for at udarbejde forslag til fredningstekst. Stort pyramideformet gravminde, bestående den pyramideformede midterdel, 148 cm høj 165 bred nederst og 82 bred øverst. 135 cm dyb. Den pyramideformede midterdel er opmuret med små marksten og på forsiden er indsat en rektangulær marmortavle, 53 x 38 cm stor og med sortmalet indskrift: NIELS LARSEN AF 6. DRAGONREGIMENT f. I HJULBY V. NYBORG, FALDT FOR FÆDRELANDET DEN 12. JULI 1848. På bagsiden af midterdelen er også indsat en marmortavle 40 x 25 cm stor med sortmalet indskrift: DETTE MINDE ER REIST AF BEBOERE I VAMRUP SOGN DEN 12. JULI 1874 Øverst på den pyramideformede midterdel står en støbt dobbeltplade i cement hvorpå er opstillet en 86 cm høj rundbuet stele i grå sandsten eller kunststen. På stelens forside ses en sølvefarvet sabel og et sølvfarvet gevær, over dem en guldmalet militærhjelm. Øverst på stelen ses et lille cemment kors udformet som træstammer. Stelen og mindterdelen står på en 185 x 165 x 30 cm stor granitsokkel. Mindesmærket står på gravsted med flagstang tæt på kirkegårdens vestlige indgang.
2017
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Krigergrav

Krigergrave er gravsteder over faldne soldater. Oftest er krigergravene sat over soldater, der faldt i kamp. I visse tilfælde har det ikke været muligt at foretage begravelse af den faldne soldat, som kan være faldet langt fra landets grænser, og derfor findes der på flere kirkegårde mindesteder over soldater, som er gravlagt langt fra hjemegnen. Krigergravene er oftest rejst over danske soldater, men kan også være sat over soldater fra fjendens side. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links