Faktaboks

Kommune
Guldborgsund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
442666
Sted- og lokalitetsnummer
070102-30
Anlæg
Langhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 2801 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj. 0,5 x 14 m. Græsklædt i åbent areal.

Undersøgelseshistorie

1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidLangstrakt højning i n-s. ca. 35 x 14 m, 0.80 m høj, muligvis en langdysse (ingen sten synlige). N-enden let beskåret af vej. Flad afgravning af s-endens vestlige del. Bevokset med bøg, i skov. Højningen foreslås fredet, selvom dets mindesmærkekarakter er tvivlsom (statsskov !). Der bør dog nok dispenseres for beplantningsforbudet.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorLanghøj. Noget udflydende. Særkort med sb.nr. er forkert med hensyn til 4426:66 og 4426:67. Er rettet på særkort m. fredn.nr. Bevoksningen er blandet.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dkFortidsmindet er meget udflydende i den nordlige ende og svært erkendeligt i landskabet. Tæt bevokset med mange mindre bøge. Bundduææe: Skovbund.

Langhøj

Som navnet antyder, er langhøje aflange gravhøje med et rektangulært grundplan. De første langhøje blev opført allerede i den første periode af bondestenalderen (neolitikum ca. 4000 f.v.t.-ca. 1700 f.v.t.) og havde ligheder med de gravformer, som også anvendtes i kystområderne ved Østersøen og i området ud mod Atlanterhavet. Arkæologiske undersøgelser viser, at der over store geografiske områder har været udført ensartede ritualer ved langhøjene. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links