Faktaboks

Kommune
Assens Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
37139
Sted- og lokalitetsnummer
080206-18
Anlæg
Langhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 2801 f.Kr.)

Original fredningstekst

En langhøj i retning NNV-SSØ, ca. 28 m lang, 14-15 m bred. Antagelig rester af en langdysse. Den er gennemgravet på langs af en bred, dyb grøft, der fylder det meste af højens udstrækning i NNV-SSØ og ganske har ødelagt mindesmærket. I overfladen ses enkelte sten. Træbevokset. Ved nord- og sydenden, hvor mindesmærket ikke synes gennemgravet, andra- er højden ca. 0,75 m. Ligger tæt syd for 3713-8, sb. 17, 20 m inden for skovbrynet.

Undersøgelseshistorie

1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn langhøj i retning nnv.-ssø., ca 28 m lang, 14-15 m br. Antagelig rester af en langdysse. Den er gennemgravet på langs af en bred, dyb grøft, der fylder det meste af højens udstrækning i nnv.-ssø. og ganske har ødelagt mindesmærket. I overfladen ses enkelte sten. Træbevokset. Ved nord- og sydenden, hvor mindesmærket ikke synes gennemgravet, andrager højden ca. 0,75 m. Ligger tæt syd for g [sb.17], 20 m inden for skovbrynet.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1954
Privat udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorGammel skade: Gennemgravet af kong Frederik VII i NNV-SSØ retning - en grøft der er 2 m bred i bunden og 4 m bred i kronen. På højen vokser nogle 25 år gamle bøgetræer og intet andet. Højen er dækket af visne løvblade og noget kvas af ældre dato. Mål: 1,8x28x14 m. ** Seværdighedsforklaring ** Monumentet i sig selv er kun en stjerne værdig, men affæren med Frederik VII og det at der ligger 16 høje på et meget afgrænset område giver 2 små stjerner. Bevoksning: 1985: Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Fortidsmindet blev fundet som beskrevet. Generelt om Tokkelund kan siges, at skoven er meget vildvoksende og vanskelig tilgængelig uden for vejene. Dde nordligste høje synes at ligge nogenlunde på plads, mens den sydlige gruppe tæller mindst to høje mere end de allerede fredede. De sorte cirkler på 4 cm kortet er mere nøjagtige end de på FF angivne placeringer. P.g.a. bevoksning kunne opmåling med GPS ikke foretages.

Langhøj

Som navnet antyder, er langhøje aflange gravhøje med et rektangulært grundplan. De første langhøje blev opført allerede i den første periode af bondestenalderen (neolitikum ca. 4000 f.v.t.-ca. 1700 f.v.t.) og havde ligheder med de gravformer, som også anvendtes i kystområderne ved Østersøen og i området ud mod Atlanterhavet. Arkæologiske undersøgelser viser, at der over store geografiske områder har været udført ensartede ritualer ved langhøjene. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links