Faktaboks

Kommune
Assens Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
37138
Sted- og lokalitetsnummer
080206-17
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

En mindre høj; dens tværmål har oprindelig været 10.12 m, højden antagelig 1 m. Udgravet i midten, hullet i midten må- ler 7 x 4 m og når til højbunden. Bevokset med graner. Lig- ger ca. 30 m vest for grøften og SV for højen 3713-7, sb.16 samt 60 m inden for skovens nordskel.

Undersøgelseshistorie

1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidCa. 30 m vest for denne grøft og sv. for højen f [sb.16] samt 60 m inden for skovens nordskel ligger en mindre, i midten udgravet høj. Dens tværm. har oprindelig været 10-12 m, højden antagelig 1 m. Hullet i midten måler 7 x 4 m og når til højbunden. Bevokset med unge graner.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1954
Privat udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorPå selve højen gror 3-4 grantræer. Ellers er højen dækket af visne blade. Højens NNV-del er fuldstændig lagt til i kvas. Ved den østlige højfod står nogle 10-15 år gamle løvtræer. Gl. skade: Frederik VII har også her gravet et hul. Denne gang på 7x4 m. Mål: 1,3x22x14 m. ** Seværdighedsforklaring ** Monumentet i sig selv er kun en stjerne værdig, men affæren med Frederik VII og det at der ligger 16 høje på et meget afgrænset område giver 2 små stjerner. Bevoksning: 1985: Nålekrat/-træer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Fortidsmindet blev fundet som beskrevet. Generelt om Tokkelund kan siges, at skoven er meget vildvoksende og vanskelig tilgængelig uden for vejene. Dde nordligste høje synes at ligge nogenlunde på plads, mens den sydlige gruppe tæller mindst to høje mere end de allerede fredede. De sorte cirkler på 4 cm kortet er mere nøjagtige end de på FF angivne placeringer. P.g.a. bevoksning kunne opmåling med GPS ikke foretages.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links