Ægteparret Nanna og Jeppe Aakjær fotograferet i 1920. Foran sidder deres to børn, Esben og Solvejg.
.

I versromanen Sjov i Danmark (1928) lader Jens August Schade sin hovedperson vokse op i »Skæve«, hvor »MAN SER et lille Raadhus med rigtigt Uhr og Hane/og saa en lille Plads med Telt og Flag -/og sikke Folk der samles fra Salighedens Marker -/for det er jo en rigtig Markedsdag!«. Værket fortæller satirisk om folk og fæ i Skæve (Skive), og Schade voksede selv op i Skive.

Jeppe Aakjær skildrede Jylland og de jyske landskaber. Han beskrev naturen og alt, som er sårbart, ligesom han skrev om menneskers stolthed og sanser i poetiske billeder som dette i digtet »Jeg bærer med Smil min Byrde« (1906): »Hvor kan I dog gruble og græde,/saa længe Guds Himmel er blaa!/Mit Hjerte skjælver af Glæde,/blot Duggen dynker et Straa.« I 1907 flyttede han med hustruen Nanna ind på gården Jenle.

St.St. Blicher var inspireret af et folkesagn i historien »Rødstenen paa Fur« (1843), og han roste det sydlige Fur for dets skønhed. Thit Jensen er på Fur i romanerne Gerd (1918) og Aphrodite fra Fuur (1925) om præstedatteren Gerd, der søger at komme fri af fromhedens og fædres fængsel. Knud Sørensen har skildret Furs fortræffeligheder, diskuteret med Blicher og i digtet »At nærme sig Fur om vinteren« bragt i Samhørighed: udvalgte digte 1965-93 (1994) råbt: »kom/nu hænger vi Fur op/på væggen«.

Hans Otto Jørgensen er født på en gård i Vile i Salling og er landmandsuddannet. Det mærkes i forfatterskabet som i novellen »Hannes kloge ord« fra novellesamlingen I tidens standsning (1991): »Den sød-sure stank af en rådden turnips, hvor hatten gik af, og den bløde, gule masse fyldte roen lige til skallen, det var begyndelsen, slask, sagde det mod kinden«. Landboskildringerne, herunder også hovedværket Ida og Axel trilogien (2007), er ofte præget af social og menneskelig opløsning samt af beretninger om fortielser og fortrængninger.

Thomas Korsgaard skildrer ligeledes en barsk opvækst i et landmiljø uden for Skive i debutromanen Hvis der skulle komme et menneske forbi (2017). Endelig genfødes Skive i år 2636 i Marie Ladefogeds kortroman Rejsen til Skyway (2017), og udtaler man Skive på karikeret jysk, så kan det blive »skyway«, og hvorfor ikke, når Skive er Skæve.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Skive Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Litteratur