Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
523376
Sted- og lokalitetsnummer
060302-140
Anlæg
Mindesmærke, Nyere tid (dateret 1824 e.Kr. - 1824 e.Kr.)

Original fredningstekst

Mindesten. Mindesten med inskription på begge sider. Den glat tilhuggede sten måler 48 x 35 cm ved foden, 34 x 29 cm under den tagformede top, og er 155 cm høj. Omkring stenens fod ligger 4 granitplanker, to lange og to korte, som tilsammen fylder 110 x 100 cm i fladen. På siden som vender mod NNØ ses følgende inskription: * ** Prinds Christian Frederiks’ Kilde Minde om Hans Højheds Nærværelse paa Bornholm i Julii 1824. Frÿd Han fandt I Borgerfred. Alt Han vandt Ved Kjærlighed. _____

Undersøgelseshistorie

2010
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorAfventer data
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Mindesmærke

Mindesmærker er erindringssteder over eksempelvis en begivenhed eller en person og består som oftest af en sten med en inskription, der forklarer om anledningen til, at mindesmærket er blevet rejst. Mindesmærker findes overalt i landet og er som regel rejst på det sted, begivenheden fandt sted, eller et sted, som den mindede person havde en tilknytning til. Læs videre her.

Mindesmærker i Danmark

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Se alle artikler om monumenter og mindesmærker

Læs videre om

Eksterne links