Inskription
.
Inskription
.
Oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Jammerbugt Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
111037
Sted- og lokalitetsnummer
100703-29
Anlæg
Mindesmærke, Nyere tid (dateret 1848 e.Kr. - 1920 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 1110:37 Mindesten på Brovst Kirkegård Mindestenen er 120 x 120 cm stor, og 250 cm høj. På forsiden står: "Minde om de i Krigene 1848-50 og 1864 fra Brovst Sogn faldne". Derefter følger navn og oplysninger på de 11 faldne. På bagsiden af stenen står: "De faldt som Korn i Slesvigs Jord. Men Troskab er en Sæd der gror. Og den bar Frugt det Hjemkomstaar. Da Glæden kom til Danmarks Gaard". Inskriptionen er opmalet med sort farve. Inskriptionen kan opmales som hidtil.

Undersøgelseshistorie

2017
Diverse sagsbehandling - KulturstyrelsenMindesten. Mindestenen er 120 x 120 cm stor, og 250 cm høj. På forsiden står: ""Minde om de i Krigene 1848-50 og 1864 fra Brovst Sogn faldne". Derefter følger navn og oplysninger på de 11 faldne. På bagsiden af stenen står: ""De faldt som Korn i Slesvigs Jord. Men Troskab er en Sæd der gror. Og den bar Frugt det Hjemkomstaar. Da Glæden kom til Danmarks Gaard".
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kulturstyrelsen

Mindesmærke

Mindesmærker er erindringssteder over eksempelvis en begivenhed eller en person og består som oftest af en sten med en inskription, der forklarer om anledningen til, at mindesmærket er blevet rejst. Mindesmærker findes overalt i landet og er som regel rejst på det sted, begivenheden fandt sted, eller et sted, som den mindede person havde en tilknytning til. Læs videre her.

Mindesmærker i Danmark

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Se alle artikler om monumenter og mindesmærker

Læs videre om

Eksterne links