Faktaboks

Kommune
Rudersdal Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
2930196
Sted- og lokalitetsnummer
020310-405
Anlæg
Mindesmærke, Nyere tid (dateret 1800 e.Kr. - 1899 e.Kr.)

Original fredningstekst

Mindesmærke. Jordhøj 6 m i diameter, 1,4 m høj. Herpå et fundament, 0,85 x 0,85 m i tværmål, som stikker 30 cm op over jorden, er anbragt en firkantet plade, 0,75 x 0,75 m og 9 cm i tykkelsen. På pladen en hulkel, 0,75 m i diameter og 18 cm høj, ovenpå hvilken der er rejst en søjle, 0,6 m i diameter og 0,9 m høj. På søjlen er anbragt en krukke med udhuggede grenkranse som udsmykning og to storkehalse som hanke. Krukken er 0,95 m i diameter og 1,5 m høj. På dens NØ-lige side er indhugget: Hocce Amicitice Monumentum Casp: Willh m Wewer Sacrum Posuit C.A.F.T MDCCLXXXIV Fundamentet er af granit, resten af marmor.

Undersøgelseshistorie

2001
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorMindesmærke.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Mindesmærke

Mindesmærker er erindringssteder over eksempelvis en begivenhed eller en person og består som oftest af en sten med en inskription, der forklarer om anledningen til, at mindesmærket er blevet rejst. Mindesmærker findes overalt i landet og er som regel rejst på det sted, begivenheden fandt sted, eller et sted, som den mindede person havde en tilknytning til. Læs videre her.

Mindesmærker i Danmark

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Se alle artikler om monumenter og mindesmærker

Læs videre om

Eksterne links