Bagside - Set fra Ø-NØ
.
Tekst - Set fra V-SV
.
Forside - Set fra V-SV
.

Faktaboks

Kommune
Gribskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
2627103
Sted- og lokalitetsnummer
010111-114
Anlæg
Mindesmærke, Nyere tid (dateret 1870 e.Kr. - 1879 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ikke tinglyst, ikke meddelt til ejer NST. Mindesten. Natursten, 1,3 x 1,1 m ved grunden, smallere op ad til og 2,4 m høj. Siden mod VSV er fladt tilhugget, og i en 93 x 63 cm stor og 1 cm dyb forsænkning er indhugget følgende: TIL MINDE om KONG FREDERIK den VII FÆDRELANDETS VÆRGE FRIHEDS VOLLER FOLKETS VEN REJSTE EGNENS MÆND og QVINDER denne STEN 1874 Stenen står på en lille høj, 0,5 x 3,5 m stor, på et fundament af sten.

Undersøgelseshistorie

2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2014
Museal besigtigelse - Kroppedal Museum, ArkæologiMindestenen: Mindesten. Natursten, 135 x 120 cm ved basen, smallere op ad til og 2,4 m høj. Siden mod V-SV er fladt tilhugget, og i en 93 x 63 cm stor og 1 cm dyb forsænkning er indhugget følgende: TIL MINDE om KONG FREDERIK den VII FÆDRELANDETS VÆRGE FRIHEDS VOLLER FOLKETS VEN REJSTE EGNENS MÆND og QVINDER denne STEN 1874 Stenen står på en rund, stenopbygget forhøjning med flad top, 0,5 x 4 m stor, på et fundament af sten. Forhøjningen flader lidt ud mod V-SV. Historie: Kong Frederik VII, som var en ivrig amatørarkæolog, interesserede sig både for oldtidshøje og ruiner af enhver slags. Kongen forestod også flere udgravninger, og især Juliane Mariehøj i Jægerspris er kendt som et af hans projekter. I sommeren 1849 var turen kommet til Asserbo slotsruin, som han lod udgrave under sin personlige ledelse. På det sted, hvor kongen under opholdet havde sit telt, lod egnens befolkning senere rejse et mindesmærke for kongen. Mindesmærket, en ca. 2,5 meter høj sten, var blevet hentet ved Unnerup ved Vejby og havde oprindeligt været brugt som dæksten over en sløjfet langdysse.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Mindesmærke

Mindesmærker er erindringssteder over eksempelvis en begivenhed eller en person og består som oftest af en sten med en inskription, der forklarer om anledningen til, at mindesmærket er blevet rejst. Mindesmærker findes overalt i landet og er som regel rejst på det sted, begivenheden fandt sted, eller et sted, som den mindede person havde en tilknytning til. Læs videre her.

Mindesmærker i Danmark

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Se alle artikler om monumenter og mindesmærker

Læs videre om

Eksterne links