Informationstavle ved Lyngmøllen
.
Oversigt set fra N
.
Oversigt set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Jammerbugt Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
100815
Sted- og lokalitetsnummer
110706-186
Anlæg
Mindesmærke, Nyere tid (dateret 1800 e.Kr. - 1899 e.Kr.)

Original fredningstekst

Mindesmærke for Frederik VI Mindesmærket består af en firesidet sokkelsten (ca. 0,50 x 0,50 m), derover en rund søjle, der er ca. 1,40 m høj, og hvis diameter er ca. 0,35 m. Øverst en kugle, ca. 0,30 m i diameter. Midt på søjlen er indhugget datoen 21.6.1824, og derover Frederik VI's kronede monogram. Mindesmærket, hvis totale højde er ca. 2,25 m, er placeret på en lille tue, der er ca. 0,70 m høj og ca. 3,50 m i diameter. Fredningen omfatter såvel mindestenen som højen, hvorpå den er opstillet. Ovenstående mindesmærke må ikke fjernes, flyttes, ændres el- ler beskadiges på nogen måde.

Undersøgelseshistorie

2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterMindesmærke
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Mindesmærke

Mindesmærker er erindringssteder over eksempelvis en begivenhed eller en person og består som oftest af en sten med en inskription, der forklarer om anledningen til, at mindesmærket er blevet rejst. Mindesmærker findes overalt i landet og er som regel rejst på det sted, begivenheden fandt sted, eller et sted, som den mindede person havde en tilknytning til. Læs videre her.

Mindesmærker i Danmark

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Se alle artikler om monumenter og mindesmærker

Læs videre om

Eksterne links