Informationstavle ved fortidsmindet
.
Stenplade i jordhøjning
.
Nærfoto af mindesten
.

Faktaboks

Kommune
Aalborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
121340
Sted- og lokalitetsnummer
120104-140
Anlæg
Mindesmærke, Nyere tid (dateret 1864 e.Kr. - 1964 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 1213:40 Mindesmærke Mindesten for faldne soldater ved slaget ved Lundby den 3. juli 1864. Mindestenen står på en 8 x 9 m stor jordhøjning. Mindestenen, der har form af et kors, er 2,86 m høj, 1,36 m bred og 0,18 m tyk. På korset er indhugget teksten: ”Minde om de faldne danske Soldater 3die Juli 1864. Paa denne Vang de danske Stred med Tapperhed og Mod de ofrede for Danmark det dyre Hjerteblod”. Korset er omgivet af fire granitpæle, der er forbundet med en jernkæde. I jordhøjningen foran mindestenen er nedlagt en 0,85 x 0,85 m stor sten¬plade med navnene på de faldne soldater.

Undersøgelseshistorie

2016
Diverse sagsbehandling - KulturstyrelsenMindesten for faldne soldater ved slaget ved Lundby den 3. juli 1864. Mindestenen står på en 8x9 m stor jordhøjning. Mindestenen, der har form af et kors, er 2,86 m høj, 1,36 m bred og 0,18 m tyk. På korset er indhugget teksten: ”Minde om de faldne danske Soldater 3die Juli 1864. Paa denne Vang de danske Stred med Tapperhed og Mod de ofrede for Danmark det dyre Hjerteblod”. Korset er omgivet af fire granitpæle, der er forbundet med en jernkæde. I jordhøjningen foran mindestenen er nedlagt en 0,85x0,85 m stor stenplade med navnene på de faldne soldater.
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kulturstyrelsen

Mindesmærke

Mindesmærker er erindringssteder over eksempelvis en begivenhed eller en person og består som oftest af en sten med en inskription, der forklarer om anledningen til, at mindesmærket er blevet rejst. Mindesmærker findes overalt i landet og er som regel rejst på det sted, begivenheden fandt sted, eller et sted, som den mindede person havde en tilknytning til. Læs videre her.

Mindesmærker i Danmark

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Se alle artikler om monumenter og mindesmærker

Læs videre om

Eksterne links