træ, gitter og sten set fra syd
.
træ, sten og gitter set fra syd
.
gitteret set fra vest
.

Faktaboks

Kommune
Sønderborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
421026
Sted- og lokalitetsnummer
220105-59
Anlæg
Mindesmærke, Nyere tid (dateret 1864 e.Kr. - 1894 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 4210:26 Mindesmærke. Mindesmærket er ca. 2 x 2 m, og omgivet af et ca. 2 m højt sekskantet jerngitter. Inden for gitteret står et egetræ samt en mindesten, der er 49 x 40 x 20 cm. Indskriften på stenen lyder: Hier begrüsste König Wilhelm I am 24. April 1864 die Düppelstürmer

Undersøgelseshistorie

2016
Diverse sagsbehandling - Museum SønderjyllandAfventer data
2016
Museal besigtigelse - Haderslev MuseumBesigtigelse for at udfærdige forslag til fredningstekst: Lille mindesten stående op ad stammen på større egetræ og omgivet af højt jerngitter. Stenen er groft tilhugget i rødlig granit med sleben forside og sortmalede bogstaver. Stenen måler 49x40x20 cm. Indskrift: Hier begrüsste König Wilhelm I am 24. April 1864 die Düppelstümer Jerngitteret er 6 kantet og fremstillet af seks 2 m høje jernstænger som øverst afsluttes med spyd. Imellem de 6 jernstænger står langs hver af siderne 6 mindre 175 cm høje jernstænger ligeledes afsluttet øverst med spyd. Jerngitteret er forvitret og flere steder gået i stykker.
2016
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Mindesmærke

Mindesmærker er erindringssteder over eksempelvis en begivenhed eller en person og består som oftest af en sten med en inskription, der forklarer om anledningen til, at mindesmærket er blevet rejst. Mindesmærker findes overalt i landet og er som regel rejst på det sted, begivenheden fandt sted, eller et sted, som den mindede person havde en tilknytning til. Læs videre her.

Mindesmærker i Danmark

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links