Rapperen L:Ron:Harald alias Lars Jensen er både musiker, forfatter og graffitikunstner. Her er han fotograferet foran sin udsmykning af ventesalen på Sønderborg Rutebilstation. I 1998 udkom singlen »Langs i Køffenhaun«, der demonstrerede en dansk version af gangsta rap, hvor internationale rytmer og komposition blandes med sønderjysk dialekt.
.

Sønderborg Kommune er hjemsted for Sønderjyllands Symfoniorkester, en aktiv kammermusikforening, en velfungerende jazzklub og talentudvikling for unge inden for dans, musik og teater.

Koncertsalen Alsion i Sønderborg blev indviet i 2007 med plads til 1.000 publikummer. Den regnes for at være en af Nordeuropas bedste koncertsale til klassisk musik og er således fast scene i den klassiske Schleswig- Holstein Musik Festival. Der afholdes også store rytmiske koncerter i Alsion, fx folkfestivalen folkBALTICA, som har fundet sted hvert forår i bl.a. Sønderborg og Flensborg som led i den dansk-tyske kulturaftale Kulturregion Sønderjylland-Schleswig, der løb frem til udgangen af 2020.

Koncertsalen er desuden hjemsted for Sønderjyllands Symfoniorkester, som blev landsdelsorkester i 1963, men hvis rødder går tilbage til 1936. I dag spænder tilbuddene fra store premiereforestillinger med Den Jyske Opera hvert andet år til gratis kammerkoncerter med orkesterets musikere. Først og fremmest danner orkesteret grundlag for et højt niveau for talentudvikling, bl.a. på Sønderborg Musikskole, som har et talentakademi og en afdeling af den treårige musikalske grunduddannelse MGK. Hvert år i februar afholdes MGK festival, hvor elever leverer et program af både klassisk og rytmisk musik.

Sønderborghus har status som regionalt spillested og lægger året igennem scene til rytmiske koncerter, ligesom områdets vækstlag bruger husets øvelokaler og et lydstudie. Sønderborghus er også base for Sønderborg Jazzclub, der trækker mange ensembler til byen.

Sønderborg Musikforening byder hvert år på et program med kammermusikkoncerter i Riddersalen på Sønderborg Slot. Foreningen fejrede i 2019 100-års jubilæum.

Sønderjyllands Danseakademi er siden 2004 landsdelens skole for klassisk ballet og moderne dans. Danseakademiet tilbyder undervisning til såvel amatører som dem, der satser på en karriere som danser. Hvert år har Sønderborg Teaterforening moderne danseforestillinger i deres repertoire.

I 2012 åbnede Det Sønderjyske Sangcenter i Sønderborg, hvor elitekorene Sønderjyllands Pigekor og Drengekor med mere end 200 sangere holder til. Sangcenteret laver derudover sangforløb i børnehaver og skoler samt for voksne.

Fællessangen har altid stået stærkt, fx kan Sønderborg Musikråd trække 300‑500 mennesker otte lørdage om året til CafeSang på Alsion, hvor deltagerne synger sammen i en time.

På udendørsscenerne er der sommerbesøg af Den Kongelige Ballet, i juni er der NordAls Musikfestival og i juli Sønderborg Ringridning, der bl.a. henter store internationale militærorkestre til området. Sommeren igennem er der koncerter på amfiscenen i Mølleparken ved Kultur i Syd, der også står bag megakoncerter på Kær Vestermark, Alsion og Skansen. Dertil kommer aktiviteter ved en række andre musikarrangører og foreninger – også lokale, som foreningen Olferts Venner på Nordals og spillestedet Nette Jensen i Skelde på Broager Land.

Knud Torben Grabow Christensen, bedre kendt som Sebastian, er født i Sønderborg. Han brød igennem i 1972 med sit første dansksprogede album, Den store flugt, og har siden skrevet tekster og musik til musicals og film samt egne udgivelser. Musikeren Sune Wagner, som var en del af den danske grunge-bølge i 1990’erne med bandet Psyched Up Janis og i 2001 dannede The Raveonettes, er også født i Sønderborg. Flere grundlæggende medlemmer af indie-gruppen Efterklang oprettet i år 2000 er vokset op i Sønderborg, bl.a. Mads Brauer, Casper Clausen og Rasmus Stolberg. L:Ron:Harald (født Lars Jensen) bragte den sønderjyske dialekt ind i rappen med nummeret »Mæ å Min Kadett« i 1998. Også rapperen og produceren Clemens (Clemens Legolas Telling) er opvokset i Sønderborg og bruger grænselandet som identitet, bl.a. på albummet Spænd hjelmen, som han udgav sammen med gruppen Die Dumme Dänen i 2006.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Sønderborg Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Musik og dans