Biblioteket Nyborg ,retab
.
Jord jævnet
.

Faktaboks

Kommune
Nyborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
371835
Sted- og lokalitetsnummer
090610-131
Anlæg
Befæstning, Nyere tid (dateret 1700 e.Kr. - 1749 e.Kr.)

Original fredningstekst

Nyborg bybefæstning Nyborg bybefæstning fremtræder i bybilledet som delvis bevaret med grave og volde. Fredningen omfatter ikke den lod af nr 418, der ligger mellem Birk- hovedvej og Svanedamsgade kaldet Lille Svanedam.

Undersøgelseshistorie

1986
Museal besigtigelse - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningNyborg bybefæstning. Nyborg bybefæstning fremtræder i bybilledet som delvis bevaret med grave og volde. Fredningen omfatter ikke den lod af nr. 418, der ligger mellem Birkhovedvej og Svanedamsgade kaldet Lille Svanedam.
2000
Museal restaurering - Nyborg og Omegns Museer
2000
Museal besigtigelse - Nyborg og Omegns MuseerI forbindelse med restaureringsarbejder på fæstningen blev der foretaget opmåling af nordporterne og de omkringliggende kulturlag.
2005
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Middelalder og Renæssance
2010
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys Museer
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2015
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Befæstning

Befæstninger er militære forsvarsanlæg, såsom voldsteder, forter, batterier, skanser, skyttegrave og skydestillinger. Militære befæstninger kendes fra jernalderen, middelalderen og nyere tid (500 f.v.t.-i dag). Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links