Det sydlige Rønnede, 2021. Kortudsnittet viser byens parcelhusbyggerier, Kongsted Kirke, Møllevangsskolen og Rønnede Hallen.
.

Rønnede har et areal på 2,0 km2 og er med en befolkning på 2.540 kommunens fjerdestørste by. Den ligger ca. 40-70 m.o.h. omgivet af småsøer og skove.

Byen er et næsten 3 km langt bybånd. Langs Vordingborgvej nord for Faxevej ligger industrikvarteret, hvorfra der er 2 km til Sydmotorvejen E47/E55. Syd herfor strækker boligområdet sig mod sydøst langs Dyssevej og Møllevej til Kongsted, hvor byens kirke og Rønnede Hallen ligger.

Bebyggelsen består af villaer, parcelhuse og rækkehuse samt enkelte lave boligblokke. Mange af husene har udsigt over det åbne land, der også giver plads til Rønnede Golf Klub syd og nord for Ny Næstvedvej. Vest for byen på den anden side af Syd motorvejen ligger den 45 m høje turistattraktion, Skovtårnet.

Stednavnets betydning

Stednavnet Rønnede er tidligst omtalt i en kilde nedskrevet i perioden *1376‑87 (afskrift 1541) i formerne Rønnedhe og Rønnede. Den ældste originalform er 1421 Ryndit, yngre former er fx 1492 Rynedhe, 1567 Raandett, og matriklen 1664 har formen Rønnede. Navnet skal muligvis forklares som en gammel afledning af træbetegnelsen røn. Alternativt kan der være tale om en sammensætning af forleddet, substantivet gammeldansk *ryni »vandrende« og efterleddet gammeldansk with »skov«. Navnets betydning kan være »rønnebevoksningen« eller »skoven med/ved vandrenden«.

Mere om stednavne i kommune

Videre læsning

Læs mere om byer i Faxe Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Byer