Faxe Ladeplads er opstået omkring havnen, hvor der blev og stadig bliver udskibet kalk fra Faxe Kalkbrud. Dette sker fra Faxe Ladeplads Trafikhavn th. i billedet, mens lystbådehavnen ses tv.
.

Faxe Ladeplads har en befolkning på 2.874 og et areal på 2,7 km2. Kommunens tredjestørste by rummer 8 % af kommunens indbyggere. Den ligger ud til Faxe Bugt i et svagt bølget morænelandskab, som gennemstrømmes af Faxe Å og Lilleå. På landsiden er byen omgivet af skove som fx Strandskov og Hylleholt Skov, og mod Faxe Bugt er der badestrande, som tiltrækker campister og turister. Østbanen fra Roskilde, hvor der kører regionaltog, deler sig i Hårlev i Stevns Kommune og har sin ene endestation i Faxe Ladeplads. En del af Margueritruten passerer Faxe Ladeplads ved Faxe Bugt og drejer derfra mod nordvest til Faxe, hvortil der er ca. 5 km, mens cyklister på ruten København-Berlin, N9, også passerer området.

Byen har siden 1960’erne udviklet sig med parcelhuskvarterer mod nordvest mellem banen og Heste havevej. Syd for byen udmunder Faxe Å ved sommerhusområdet Strandlodden, der er forbundet med byen ved strandpromenaden Strandvejen.

Stednavnets betydning

Navnet Faxe Ladeplads optræder første gang på et målebordsblad opmålt 1891. Formen er ændret til Fakse Ladeplads i en version af kortet fra 1940. Det skyldes, at navnet Faxe i mellemtiden var tildelt en retskrivningsform med ks, der indtil 2006 var gældende retskrivning. Forleddet er stednavnet Faxe, og efterleddet er substantivet ladeplads »ud- og indskibningssted«. Stednavnet betyder »ud- og indskibningsstedet, som hører til byen Faxe«.

Mere om stednavne i kommune

Det centrale Faxe Ladeplads, 2021. Hovedgaden og Postvej er byens indkøbsstrøg med supermarked, enkelte specialforretninger, frisører og serveringssteder. Stationsbygningen ligger på Postvej. Faxe Ladeplads Trafikhavn huser store siloer fra Faxe Kalk A/S og DLG og er nabo til lystbådehavnen. Kalkbruddet ejes af det belgiske firma Lhoist, der har hovedkontor på Hovedgaden. Her ses også Huset40, byens tidligere Tekniske Skole fra 1918, der nu er kultur- og medborgerhus med muligheder for overnatning.

.

Videre læsning

Læs mere om byer i Faxe Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Byer