Fortidsminde set fra øst
.
Fortidsminde set fra nord
.

Faktaboks

Kommune
Odense Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
35151
Sted- og lokalitetsnummer
080407-14
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejer: Odense kommune, udvalget for Odense bys parker og skove. I Åløkkeskoven er en velbevaret gravhøj bevokset med bøge- træer. Højde ca. 3 m (målt fra vest- og nordfoden). Tværmål 22-25 m. Overfladen er som følge af færdselen i skoven uden græsvegetation.

Undersøgelseshistorie

1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidÅløkkeskoven. En velbevaret gravhøj bevokset med bøgetræer. Højde ca. 3 m (målt fra vest- og nordfoden), tværmål ca. 22-25 m. Overfladen er som følge af færdselen i skoven uden græsvegetation.
1953
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorIkke mindre end 5 stier på til toppen. Toppen slidt bar af trafikken. Men ikke tale om egentlig beskadigelse. Højen ligger i lysåben løvskov på nordskråningen ned til Næsbyhovedsø. Mål: 3,5x25x26 m. ** Seværdighedsforklaring ** Velbevaret, stor høj i offentlig ejet skov hvor der færdes mange mennesker. Bevoksning: 1984: Løvtræer
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links