Foto, oversigt
.
Foto, detalje
.
Foto, detalje
.

Faktaboks

Kommune
Randers Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
201268
Sted- og lokalitetsnummer
130717-16
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 3 x 22 m. I top lille hul. SV-siden noget afgravet og i nordfoden lille brud. I højfoden ses talrige sten.

Undersøgelseshistorie

1899
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1899
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidTil høj sb. 16 Øster Velling S, Middelsom hrd, Viborg a. der for 4-5 år siden skulde være blevet fredet af ejeren Gdr. Rasmus Jensen, Ø. Velling pr. Randers, ønsker han meget gerne MS (granit), der også blev lovet ham ifald det kan skaffes. Han er villig til selv at stille den op, har fået anvist et passende sted på højen. Th. Ramskou April 1948
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj med undtagelse af et mindre parti på S-siden er den totalt druknet i krat og gederams samt tildænget med kvas. Også N og S for højen ses større kvasdynger af både ny og ældre dato. Adskillige rævegrave i toppen. Vil ved pleje komme til at fremtæde tydeligt og smuk, frit beliggende på sid dalbund. Vil antalgelig blive set af en del besøgende fra 2012:67 (Mandbjerghøj-ristningerne), når dette fortidsmilnde forventeligt bliver skiltet. Bevoksning: 1991: Græs, Løvkrat og Løvtræer.
2009
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumNordsiden ned mod bækkenHøjsiden og pløjegrænsen mod sydHøjsiden og pløjegrænsen mod vestHøjsiden og pløjegrænsen mod østHøjsiden og pløjegrænsen mod sydHøjsiden og pløjegrænsen mod vestNordsiden ned mod bækken
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet dog uden krat, gederams og kvas. Lidt ujævn top. Terraseformet side mod syd. Højen er græsklædt og velplejet. Synlig fra offentlig vej.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Læs også om

Eksterne links