sf V
.
sf Ø
.
sf SØ
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
250313
Sted- og lokalitetsnummer
180417-91
Anlæg
Rundhøj, Stenalder (dateret 250000 f.Kr. - 1701 f.Kr.)

Original fredningstekst

Rundhøj, 1,20 x 12 m, velformet. Lynggroet i hede. Udgravet af Nationalmuseet 1935.

Undersøgelseshistorie

1935
Museal udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1987
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, noget ujævn overflade (tidl. udgr.) ved SSV-fod opgravet fyld og større sten (gl. forstyrrelse). Der pløjes for tæt mod N, ejeren af marken pløjer i en bue ind i det fredede. Den lave pil (krybende pilebevoksning) kan være en af de sjældne, spørg en botaniker v. lejl. Check opr. fredningssag ang. arealets mål og udstrækning. Mål: 1,2x12x11 m. ** Seværdighedsforklaring ** En af 4 høje i smuk arealfredning. Bevoksning: 1987: Græs og Lyng
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links