Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
21179
Sted- og lokalitetsnummer
141007-13
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 19 x 3,10 m, 2 brud fra SSV og NØ og sænkning i top. N-siden stejl, men ikke afgravet. Granbevokset i hønsegård.

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRoedshøje ere to Nabohøje forbundne med hinanden ved en 8' bred, 2' høj og 20' lang Forbindelse. Det er en Mærkelighed, at Forbindelsen ikke er anlagt i lige Linie fra Høj til Høj, men ]]fra[[ saaledes, at den berører begge Højes sydlige Side. Høj. (Ø. Roedshøj) Vedø, Koed S, Sønderhald H, Randers A. Højen er meget stejl imod Nord. Den har to Brud, der begge begynder et Stykke oppe paa Siden og samles i Toppen. Det ene begynder fra Sydsydvest og det andet fra Nordøst. Der sees ingen Spor af Steen i Brudet, og der er ikke Grund til at antage, at Højens Bund er naaet.
1945
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 19 m bred, 3,10 m høj, 2 Brud fra SSV. og NØ og Sænkning i Top N-Siden stejl, men ikke afgravet. Granbevokset i Hønsegaard.F.M. 1945
1945
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Højen er græsklædt. Beliggende i græsmark.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links