Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
211719
Sted- og lokalitetsnummer
141007-15
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Baunehøj, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 15/1 1889. Købt. Afmærkn.: Ny MS 1913. Løjtnant Lassen. Høj af "Baunehøje", 24 x 3,5 m, dyb, tilgroet gravning fra den ene side til centrum. Lyngklædt.

Undersøgelseshistorie

1889
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjen er lyngklædt og har et Brud, der fra noget oppe paa Siden strækker sig til op imod Midten. Det lader til, at Brudet er tilbunds i Højens Midte. Brudet der er en grøfteformet Indskjæring er lavet af Fjenden i Sommeren 1864. Der er Spor af at ældre Brud have været tilstede. Højen er stor og prægtig at see til, sees vidt om, og fra dens Top haves en herlig Udsigt. Baade denne og den efterfølgende høre til de af Staten fredede Mindesmærker.
1945
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj af "Baunehøje", 24 m bred, 3,5 m høj, dyb, tilgroet Gravning fra den ene Side til Centrum. Lyngklædt. FM 15/1 1889 MS 1913F.M. 1889
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. FM-sten mod vest. Indgravningen er fra SØ. Bevokset med et stort og flere små løvtræer samt krat.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links