Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
211720
Sted- og lokalitetsnummer
141007-28
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 8 x 0,9 m, flad, græsgroet. 1 randsten i V og 2 i SV.

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, Koed B, Koed S, Sønderhald H, Randers A. Højen er lyngklædt og flad. Den har forhen havt en Kreds af 2' høje Fodsteen, hvoraf kun 3 er tilbage nemlig en mod Vest og to mod Sydvest. Resten er udbrudt, men deres Plads sees endnu betydeligt. Inden for Fodstenene synes Højen afdækket med flade Smaasteen. Højen er bygt saanær Bakkeskraaningen som muligt og mod Sydvest, hvor Jordfladen er lidt lavere, er der bygt en Fod under Fodstenene for at gjøre Højens egentlige Bygning vandret.
1945
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 8 m bred, 0,9 m høj, flad, græsgroet, 1 Randsten i V og 2 i SV.F.M. 1945
1945
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet dog uden synlige randsten. Helt groet til med krat og løvtræer.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links