Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
211718
Sted- og lokalitetsnummer
141007-16
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Baunehøj, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 15/1 1889. Købt. Høj af "Baunehøje", 20 x 3,5 m, tilgroede brud i Ø og fra SØ mod toppen. Lyngklædt.

Undersøgelseshistorie

1889
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, Koed B, Koed S, Sønderhald H, Randers A. Den er begroet med Lyng og tager sig godt ud. Den har et Brud fra Sydøst, næsten fra Fod til Toppen. Brudet, der er fra 1864, naaer sandsynligvis til Midten af Højens Bund. Der er Spor af ældre Brud mod Øst. Højen er i Størrelse og Anseelse lig Nabohøjen [sb.nr. 15], og de hvile begge paa en flinterig langagtig Forhøjning, der gjør dem endnu mere fremtrædende.
1945
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj af "Baunehøje", 20 m bred, 3,5 m høj, tilgroede Brud i Ø og fra SØ mod Toppen, lyngklædt. FM 15/1 1889 MS 1889.F.M. 1889
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. FM-sten på toppen. Bevokset med en stor eg på toppen og krat på siderne.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links