Foto, oversigt
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Aarhus Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
24144
Sted- og lokalitetsnummer
150307-16
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,75 x 20 m. Toppen lidt forsænket; topflade, 6 m i diameter. I skov.

Undersøgelseshistorie

1919
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Topflade 7 m i diameter. I hele toppen er lav sænkning, en ca. 0,2 - 0,3 m dyb. Beskadigelse: Færdsel: 3 skovstier føres op på højen. 1) 1 m bred og 0,3 m dyb. 2) 1 m bred og 0,4 m dyb. 3) Ca. 1 m bred og 0,2 m dyb. Stierne har slidt sig ned og vil fortsat "bore" sig ned. Vegetaionen på topfladen delvist afslidt. Genbesigtigerlse: # stier op til højtoppenfra SØ og NV. En ældre sti ses mod SV. Især stien som ridesti. Højtoppen er også slidt og græsdækket ødelagt på midten. Færdsel i skoven er såintens at det er umuligt at hindre yderligere nedslidning og der er ikke indstillet på frivilligt at udbedre skaderen. Derimod er de indforstået lmed at Århus kommune eller FFF påtager sig at pleje højen. CHB: 210588: Situationen uændret. Det er et spørgsmål om mindre en omlægning af stisystem er nok. Det er amtes overvejelser. Bevoksning: 1980: Græs og Løvtræer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet i 2008. Højen er ret tæt bevokset med mindre løvtræer.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links