Oversigtsfoto set fra N
.
Oversigtsfoto set fra Ø
.
Oversigtsfoto set fra Ø
.

Faktaboks

Kommune
Aarhus Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
241414
Sted- og lokalitetsnummer
150307-19
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Gravhøj. 18-20 m i diameter og 0,5 m høj. Højen har en flad top, som i tværmål måler 14-15 m. Enkelte sten synlige i overfladen.

Undersøgelseshistorie

1919
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1990
Museal besigtigelse - Moesgård MuseumKeglestubformet høj, ret plan top, enkelte mindre sten i overfladen.
1992
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2015
Museal besigtigelse - Moesgård MuseumHøjen er 0,5 m. høj og 18-20 m. i diameter. Højen har en flad top, som i tværmål måler 14-15 m. Enkelte sten synlige i overfladen. Højen er ret tæt bevokset med yngre løvtræer overvejende birk og ahorn. Der ligger enkelte væltede træer henover højen. Højen vurderes at være fredningsværdig, idet centralgraven formodes at være bevaret. Oversigtsfotos vanskelige pga. tæt bevoksning omkring højen.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links