Oversigtsfoto set fra SV
.
Oversigtsfoto set fra S
.
Oversigtsfoto set fra Ø
.

Faktaboks

Kommune
Aarhus Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
241413
Sted- og lokalitetsnummer
150307-17
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Gravhøj. Højen måler 14-15 m i diameter og er set fra syd 1 m høj, mens den fra de andre sider er 0,5 m høj. Højen har en forsænkning i midten (ca. 6 m i diameter). En sti over højens nordside i øst-vestlig retning udflader den nordlige højside.

Undersøgelseshistorie

1919
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2015
Museal besigtigelse - Moesgård MuseumHøjen måler 14-15 m. i diameter og er set fra syd 1 m. høj, mens den fra de andre sider er 0,5 m. høj. Højfoden ses tydeligst mod syd, hvorimod den er temmelig udflydende mod nord, vest og øst. Højen har en forsænkning i midten (ca. 6 m. i diameter). En sti over højens nordside i øst-vestlig retning udflader den nordlige højside. På SV siden slæbespor efter et fældet træ. Højen er bevokset med hindbærkrat og to store bøgetræer samt opvækst af unge løvtræer overvejende ahorn. På SV siden stub efter et kæmpestort træ. Højen vurderes at være fredningsværdig, idet centralgraven formentlig er bevaret. Der er meget mere end en ringvold bevaret.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links