Alfhøj set fra syd
.
Alfhøj set fra sydvest
.

Faktaboks

Kommune
Nyborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
36186
Sted- og lokalitetsnummer
090601-27
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 16/7 1904 og 9/9 1911 (Gdr. H. Hansen) "Alfhøj", 4 x 25 m. Toppen affladet. Fra nordfod til top betydeligt skår; mod SV større, overfladisk gravning. Foden afpløjet i SV og Ø.

Undersøgelseshistorie

1911
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1947
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"ALFHØJ". Stor høj med oval grundform, orienteret NV-SØ. Flad top. Højen var beliggende i stubmark. Den sydvestlige side af højen er afgravet i gammel tid. Højen er velplejet og græsklædt med spredte træer og buske. En gammel nedgravning ses i norsiden, fra højfod og ind imod højmidten i en bredde på indtil 3 m og 1,5 m's dybde. Der sås enkelte henkastede marksten ved højens fod, især imod vest. Mål: 5x27x17 m. ** Seværdighedsforklaring ** Højen ligger markant i landskabet og er let tilgængelig når der ikke er afgrøde på marken. Bevoksning: 1985: Græs og Løvtræer
2012
KO-kontrol på fredede lokaliteter - Odense Bys Museer
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links