Gravhøjen set fra øst
.
Gravhøjen set fra vest
.

Faktaboks

Kommune
Nyborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
36188
Sted- og lokalitetsnummer
090601-14
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 25 x 15 m, 5 høj; siderne navnlig mod Ø og V stejlt afgravede, men tilgroede. I syd en bred terrasse, ca. 1 m under toppen.

Undersøgelseshistorie

1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1916
Dyrkning/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1947
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1947
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorStor høj. Højen ligger på et kommunalt græsklædt areal, imellem nyere huse. Højen har en markant spids top, og er delvis græsklædt, dog med tæt tjørnekrat omkring hele højfoden og nederste del af højens sider. Højsiden mod øst er meget stejl og tilgroet. Op ad højens vestside ses to slidspor, ligesom der på højtoppen og lidt ned ad vestsiden findes ret store slid og gravskader. Højen benyttes til legeplads og kælkebakke. Skaden dækker et område på ca. 4x4 m. Skaden bør restaureres. Mål: 5x24x20 m. ** Seværdighedsforklaring ** Højen er let tilgængelig, og meget besøgt, og ligger indeklemt i et parcelhusområde. Bevoksning: 1985: Græs og Løvkrat
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links