Gravhøjen set fra syd
.
Gravhøjen set fra vest
.

Faktaboks

Kommune
Nyborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
36187
Sted- og lokalitetsnummer
090601-4
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 25 x 12 m, 6 m høj. Siderne sejlt afgravede, men tilgroede, undtagen mod S. Slåen

Undersøgelseshistorie

1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1916
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1947
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1947
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorStor høj med oval grundform, N-S. Delvis tilgroet med krat, højtop er græsklædt. Der står ca. 10 gamle fyr på højen. På den sydlige højside ses en rævegrav i brug. Lidt vest for højen ses der i pløjelaget brandpletter med ildskørnede sten. Ca. 50 m. imod nord på et naturligt bakkedrag ses en formodet uregistreret høj, dette bør dog undersøges af fagfolk inden en eventuel fredning. Mål: 5x25x12 m. Bevoksning: 1985: Græs, Løvkrat og Nålekrat/-træer
2001
Museal besigtigelse - Odense Bys Museer
2002
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet er en rundhøj der ligger i dyrket mark. Rundoval form med en størrelse på 20x30 meter og en højde på omtrent 5 meter.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links