Faktaboks

Kommune
Lejre Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
322655
Sted- og lokalitetsnummer
020601-61
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Aflang høj, 2 x 9 m (Ø-V) x 13 m (N-S), med uregelmæssig over- flade af hvilken der mod øst er bortgravet en mindre del. Græs- klædt i ager.

Undersøgelseshistorie

1883
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidAflang Høi med uregelmæssig Overflade, af hvilken der mod Ø er bortgravet en mindre Del, c. 7' h. Bevoksning: 1982: Løvkrat og Løvtræer
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidAflang Høj, 2 x 9(ØV)-13(NS) m, med urgelm. Overflade af hvilken der mod Ø er bortgravet en mindre Del. Græsklædt i Ager.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorAflang høj, mål ca 2x9x13 m, med N-S'lig længderetning. Højen ligger i skel mellem 2 haver, Hvilhøjvej nr 4 og 6. Der er bygget et skur ved højfoden mod V, ikke påtalt, da højen alligevel er indeklemt af parcelhusbyggeri. Højen ligger på en morænebakkelige ved skråning ned mod Lavringe ådal. Bevoksning: 1982: Løvkrat og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links