Oversigtsbillede - højen set fra nordøst
.
Oversigtsbillede - højen set fra sydvest
.
Oversigtsbillede - højen set fra sydøst
.

Faktaboks

Kommune
Vejen Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
350710
Sted- og lokalitetsnummer
190307-33
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,9-2 m x 12-13 m. I toppen et gammelt hul, 4-5 m i diam., indtil 1 m dybt. Ujævne sider, står med stejlbrink mod N. Be- vokset med græs og egepur, i plantning.

Undersøgelseshistorie

1898
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, lynggroet i Ager. Stærkt afgravet langs Foden, især mod Nord. Et mindre, overfladisk Hul i Top. 3 met. høj, 12 met. i Diameter.
1898
Privat udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1955
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1.9 - 2.0 x 12-13 m. I toppen et gammelt hul, 4-5 m. i diameter, indtil 1 m. dybt. Ujævne sider, står med stejlbrink mod nord. Bevokset med græs og egepur, i plantning.
1955
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. I stand som ved tidligere beskrivelse. Tilføjelse: Den S-lige periferi af højfod og side ujævnt indskåret og forsynet med rævegrave, ligeledes i tophullet. Fuldstændig tilgroet med krat og træer. Beskadigelser: Hul i top, ujævnheder i overfladen, randbeskadigelser. Bevoksning: Krat, træer. Omgivelser: Krat, skov. Foto: Ingen fotos p.g.a. bevoksning.
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links