§29e Deponerede jorddynger, bevokset med brændenælder set fra SØ
.
§29e Deponerede jorddynger, bevokset med brændenælder set fra NØ
.
Oversigtsbillede - højen set fra NØ
.

Faktaboks

Kommune
Vejen Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
35079
Sted- og lokalitetsnummer
190307-130
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Svinestedhøj", 2,8-3 x 20-22 m. Affladet top, mindre sænk- ninger mod SØ og NV, står med ret stejl brink mod Ø. Firkantet afpløjet. Bevokset med græs, i ager.

Undersøgelseshistorie

1898
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Svinestihøj", lynggroet og nybeplantet i Ager. Toppen er affladet, med et Hul. Foden noget afgravet mod Øst og Syd. 4 met. høj, 25 met. i Diameter.
1898
Privat udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1955
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Svinestedhøj", 2.8 - 3.0 x 20-22 m. Affladet top, mindre sænkninger mod sydøst og nordvest, står med ret stejl brink mod øst. Firkantet afpløjet. Bevokset med græs, i ager.
1955
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Svinestedhøj". I tilstand som tidligere beskrevet. Tilføjelse: Den stejle side i Ø er ikke helt tilgroet. Beskadigelser: Affladning af top, hul i top, ujævnheder i overfladen, randbeskadigelser. Bevoksning: Græs, træer. Foto: Farve, 04, neg.nr. 66, set fra N. Flyfoto S4066-F164/118.
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links