Faktaboks

Kommune
Aabenraa Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
40109
Sted- og lokalitetsnummer
220203-73
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav og matr.nr.: Barsmark vestlige del 25, 4/30 Barsmark østlige del 33, 4/33 Høj, 1 x 10 m. Godt 1/3 mod V afpløjet. Noget ujævn over- flade, udflydende konturer. På overfladen en del hovedstore sten, de er antagelig tilført. Græsklædt, med en busk mellem ager og skov. Tidl. C-høj, tinglyses ikke, da det meste af den er overpløjet. Lille rest bevaret i skov, bevokset med brombærkrat. (17.11. 1989/BP).

Undersøgelseshistorie

1921
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidLille Høj, 1 x 10 m 1/3 mod V. er afpløjet. Hovedstore Sten ses i Overfladen. Intet Fund.
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1 x 10 m. Godt 1/3 mod V afpløjet. Noget ujævn overflade, udflydende konturer. På overfladen en del hovedstore sten, de er antagelig tilført. Græsklædt med en busk, mellem ager og skov.
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links