Faktaboks

Kommune
Rebild Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
151042
Sted- og lokalitetsnummer
120202-3
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 3 x 26 m. Af vestsiden, der vender ud mod vej, er en del afgravet. Beplantet. (Nylig beplantet med seljerøn efter at nåletræerne, der stod der, er fjernet. Ejendommens bestyrer fortalte, at vejassistenten i Hobro har forhandlet med ejeren om at sløjfe højen til vejfyld).

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj af "Bjørnehøje", som måler 3,8 x 23 x 19 m. Stor kuplet høj, bevokset med røn og græs. Højens vestside, der vender ud mod hovedvejen er afgravet i forbindelse vejarbejde af ældre dato.... Langs østsiden henligger nogle gamle landbrugsredskaber og en stak tagsten. Dette affald er lovet fjernet af ejeren inden 1.Okt. Højen udgør sammen med de 2 nabohøje en lille højgruppe med en markant placering i et ret fladt landskab. Bevoksning: 1982: Græs og Løvkrat
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links