Oversigt - set fra nord.
.
Oversigt set fra N
.
Oversigt set fra SØ
.

Faktaboks

Kommune
Rebild Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
151041
Sted- og lokalitetsnummer
120202-9
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 18/6 1891. Sognef. Peder Hansen. Diplom Afmærkn.: MS 1918, lærer S. Andersen. Høj, 4,4 x 22 m. Velbevaret, bortset fra ubetydelgt hul i top og østre side. (Lå ved besigtigelsen i korn, men den så pæn ud på afstand).

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1891
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj af "Bjørnehøje", som måler 5,3 x 22 x 21 m. Stor, nærmest keglestubformet høj. Bevokset med græs. I toppen findes en ældre, tilgroet nedgravning på 6 x 2 x 0,5 m. Højen udgør sammen med de 2 nabohøje en lille højgruppe, der ligger tæt op til hovedvejen og som fremtræder meget markant i et ellers fladt landskab mellem Borremose og Lerkenfeld Ådal. ** Seværdighedsforklaring ** Højen er stor og velbevaret. Fra toppen er der en fin udsigt mod øst over Lerkenfeld Ådal og mod vest mod Borremose og Borremosefæstningen. Bevoksning: 1982: Græs
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links