Oversigt - set fra sydøst.
.
Oversigt set fra SV
.
Oversigt set fra SØ
.

Faktaboks

Kommune
Rebild Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
151040
Sted- og lokalitetsnummer
120202-8
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Gravgenstand, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 18/6 1891. Sognef. Peder Hansen. Diplom Afmærkn.: MS 1918, lærer S. Andersen. Høj, 4 x 18 m. I det væsentlige ubeskadiget. (Lå ved besigti- gelsen i højt korn, den så pæn ud på afstand).(Den gamle ejer, Hans Hansen, fortalte, at der nærmest vest for, måske lidt nordvest for højen, og ca. 50 m fra denne, af ham var oppløjet en stenkreds ca. 16 m i diameter, inden for den var potteskår).

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1891
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj af "Bjørnehøje", som måler 5,6 x 26 x 25 m. Stor, nærmest keglestubformet høj. Bevokset med græs, lidt lyng og blåbær. I toppen findes en ældre, tilgroet nedgravning på 4 x 2,5 x 0,5 m. Østsiden er lidt forgravet i form af en ældre, tilgroet, overfladisk grøft fra top til fod på 8 x 2 x 0,5 m. Højen udgør sammen med de to nabohøje en lille højgruppe, der ligger tæt op til hovedvejen og som fremtræder meget markant i et ellers ret fladt landskab mellem Borremose og Lerkenfeldå. ** Seværdighedsforklaring ** Højen er stor og ret velbevaret. Fra toppen er der en fin udsigt mod øst over Lerkenfeld Å og mod vest mod Borremose og Borremosefæstningen. Bevoksning: 1982: Græs
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2015
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links