Faktaboks

Kommune
Odsherred Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
302234
Sted- og lokalitetsnummer
030411-30
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Rest af høj, 1,75 x 13 m. De nordligste 2/3 er skredet i mergelgrav. Græsklædt med enkelte buske i ager. Konstateret fjernet okt. 1984, sandsynligvis nu i udvidet mergelg muligvis overpløjet. Konstateret sløjfet okt. 1985.

Undersøgelseshistorie

1874
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidVed Kanten af en Mergelgrav ligger en uregelmæssig formet Jordforhøining, der siges at være Resten af en Høi. Ikke beset paa grund af Sæd.
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRest af Høj, 1,75 x 13 m. De nordlige 2/3 er skredet i Mergelgrav. Græsklædt med enkelte Buske i Ager.
1985
Museal besigtigelse - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1985
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidI forbindelse med nyberejsningen i den nordlige del af Vestsjællands amt kunne det konstateres, at en del C-fredede høje enten var overpløjede eller på anden måde sløjfede. De vil derfor ikke blive tinglyst. Det gælder også for denne høj med fredn.nr. 3022- 34.
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterFFM_AFLYS,S

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links